Huys te Warmont
3 november 2021

Dit landgoed van ca. 20 ha ligt ten noorden van de plaats Warmond in Zuid-Holland. Het landgoed is in beheer van het Zuid-Hollands Landschap en valt weer binnen het Nationaal Park Hollandse Duinen. Je kan er heerlijk wandelen tussen de eeuwenoude taxusbomen, moerascipressen en over prachtige oude eikenlanen. Bij de wandeling door het parkachtige bos voel je de eeuwenlange geschiedenis. Deze is ook zichtbaar in de tuin- en landschapsarchitectuur rond het huis. 
 

Huis te Warmond

De vroegste geschiedenis van het “Huis te Warmond” is een beetje onbekend. De fundamenten van het huis stammen uit de 12e of 13e eeuw en de eerste vermelding van het Huys stamt uit 1326. Een eeuw later kregen de Heren van Warmont het te leen en gaven zij het huis de naam “Huys te Warmont”. Van de 13e tot de 16e eeuw werd het huis bewoond door de familie Van der Woude. Daarna kwam het in handen van de familie Van Duvenvoirde.
Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd het huis verwoest door de Spanjaarden. De familie Duvenvoirde herbouwde na de oorlog het huis. 
Vervolgens wisselde het huis diverse malen van eigenaar en hebben er bekende adelijke families gewoond, zoals Van Leijden en Van Limburg Stirum. 
Tot ver in de 20e eeuw is er zowel binnen als buiten aan verfraaiing van het landgoed gewerkt. Tot ver in de twintigste eeuw moesten de bewoners van het huis het zelfs zonder waterleiding en elektriciteit doen. Drinkwater werd in vaten aangevoerd en de verlichting kwam van kaarsen en olielampen. 

De laatste restauratie stamt uit 1962-1963. Dit was toen gedaan door de Stichting Huis te Warmond die sinds 1960 het huis in beheer had. In 1960 kocht de gemeente Warmond het landgoed en huis van de familie Krantz. Het park werd daarna verkocht aan het Zuid–Hollands Landschap en het huis aan de eerder genoemde stichting. Sinds 1960 is het huis bewoond in appartementen. 
Nadat de stichting het huis heeft overgedragen aan de Vereniging Hendrik de Keyzer wordt er opnieuw gerestaureerd. Dit gaat plaatsvinden van 2020 tot 2025. Eerst de buitenkant, vervolgens zal ook de binnenkant en het interieur onder handen genomen worden. 

In het landgoed staan vele oude beuken en eiken. Je hebt er mooie laantje om over heen te lopen en als je zo door het bos loopt heb je hele leuke doorkijkjes.

In oktober staat het landgoed in de streek bekend als een gewilde locatie om paddenstoelen te fotograferen. Omdat wij dichtbij Warmond wonen is het voor ons makkelijk om zelfs ‘even’ vanuit huis er naar toe te lopen om te zien of de paddenstoelen er al staan. Dit verschilt namelijk per week en dag. Recentelijk zijn wij er ook weer even geweest en hebben onderstaande foto’s gemaakt. 

Omdat het landgoed klein is, heb je een wandeling erdoorheen dan ook zo gemaakt. Je kan de wandeling dan groter maken door bij het Huis te Warmond richting centrum Warmond te lopen. Warmond heeft een leuke hoofdstraat met karakteristieke huizen. Warmond is een echt kunstenaars dorp en regelmatig worden er diverse exposities gehouden. Loop je nog wat verder dan kan je ook op het eiland Koudenhoorn nog een rondje maken. Wil je nog meer wandelen dan kan je nog richting Klinkerbergplas lopen en daar omheen lopen. Mogelijkheden genoeg.

Gebruikte bronnen: Wikipedia,  Zuid-Hollands Landschap, Vereniging Hendrick de Keyser, Huys te Warmont

Parkeren voor het landgoed kan aan de Herenweg in Warmond. Het parkeerterrein is niet zo groot en als het vol is kan er in de wijk ernaast geparkeerd worden. 

2932 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties