De volgende wandeling tijdens ons weekje in Daarle is die rondom Landgoed Eerde. Op landgoed Eerde ligt ook Kasteel Eerde, alleen kan je die niet zomaar bezoeken.
De wandeling rondom het landgoed is een kleine 3 km groot. Omdat we een langere wandeling willen doen vandaag plakken we vanaf startpunt Eerde een andere wandeling eraan vast en wel die van 12 km.
Landgoed Eerde
Eerde is een landgoed nabij de buurtschap Eerde in de gemeente Ommen in de Nederlandse provincie Overijssel. Het landgoed ligt tussen de Regge en het landgoed Junne. Het landgoed wordt al in de 14de eeuw bewoond door een roofridder. Zijn kasteel wordt in 1382 door de bisschop van Utrecht, die tevens landheer van Overijssel is, belegerd en na vijf weken in brand gestoken.
Het landgoed behoort sinds de 18de eeuw aan de familie Van Pallandt. In 1706 koopt Johan Werner van Pallandt het landgoed en in 1715 geeft hij opdracht tot het bouwen van een statige edelmanswoning, met een gracht en bijhuizen. Ook koopt hij grond bij en de havezate groeit uit tot 1664 ha.
Rond 1900 wordt het huis bewoond door Rudolf baron van Pallandt (1868-1913), die kinderloos op 44-jarige leeftijd overlijdt. Hij laat Eerde na aan zijn jachtvriend en verre neef Philip Dirk baron van Pallandt (1889-1979). Philip van Pallandt schenkt grote delen van het landgoed aan goede doelen. Het Laar aan de gemeente Ommen, het Eerder Achterbroek aan Vereniging Natuurmonumenten, de Besthmenerberg en omgeving aan Krishnamurti, een gebied van ruim 600 ha ten noorden van het kasteel (met daarin de zandverstuiving Sahara) aan Staatsbosbeheer. Philip van Pallandt, die tot de eerste generatie scoutingleiders behoorde, geeft ook delen van het landgoed in gebruik aan de padvinderij waaronder Ada’s Hoeve voor de jongens en een terrein vlak naast het kasteel voor de meisjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op het aan Krishnamurti geschonken deel Kamp Erika gevestigd.
In 1933 verschaft Philip van Pallandt onderdak aan Joodse vluchtelingen op initiatief van de Nederlandse Quakerbeweging. De Quakerschool verhuist als het huis geconfisqueerd wordt door de Duitse bezetters, die er een kostschool voor Duitse kinderen in onderbrengt. Er worden ook wat Russen gevangen gehouden. Na de oorlog komt de Quakerschool terug, maar nu als Internationale School Eerde, de enige internationale kostschool van Nederland.
Tegenwoordig zijn kasteel Eerde en het landgoed Eerde eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten (ruim 500 ha).
(Bron: wikipedia)
We starten de wandeling dus bij startpunt Eerde. Van hier lopen we eerst een rondje rondom het landgoed. We kunnen niet richting het kasteel lopen want hier zit een hek voor. Tegenwoordig is het een internationale school en is er geen automatische toegang.
Het rondje rondom het landgoed is een kleine 3 km en onderweg komen we nog langs een mooi huis “De Drie Sparren”. Het blijkt de (voormalige) tuinderswoning te zijn op het Landgoed Eerde.
Nadat we het rondje gelopen hebben en weer bij het startpunt zijn lopen we verder en volgen nu de groene pijlen voor de langere route. We zijn een tweetal kilometers onderweg als Nicole een misstap maakt en een kreet van pijn slaakt.
Ze is door haar enkel gegaan die onmiddellijk enorm dik wordt en waar ze niet meer op kan staan. Gelukkig zijn we nog maar ‘net’ begonnen aan dit stuk van de wandeling en ik heb gezien dat ik nog met de auto naar dit punt kan komen. Ik loop dus zo snel mogelijk terug naar de auto en rij naar de plek waar Nicole op een bankje op mij wacht.
Ondertussen heeft ze al het ziekenhuis gebeld met de vraag of er een foto gemaakt kan worden omdat ze het niet vertrouwd en al eerder haar enkel heeft gebroken. Het ziekenhuis geeft aan dat ze eerst via een huisarts een verwijzing moet hebben en heeft haar doorverbonden met een huisarts in Ommen.
Daar kunnen we direct terecht. We rijden dus naar Ommen toe en de huisarts vertrouwt het ook niet en stuurt ons door naar het ziekenhuis in Hardenberg voor foto’s. Daar aangekomen en na het maken van de foto’s blijkt de enkel gelukkig niet gebroken te zijn.
Nadat we weer naar Daarle kunnen stoppen we eerst om even wat te eten, want inmiddels is het na drieën. Daarna terug naar ons onderkomen en direct ijs op de enkel. Wel is het voor Nicole afgelopen met wandelen deze vakantie. De komende dagen is het voor haar flink blijven koelen van de enkel en hopen dat ze eind van de week er voorzichtig weer op kan lopen.
Route Info
Knooppunten | Vanaf startpunt rode route en vervolgens de groene route |
Datum wandeling | 29 juni 2021 |
Afstand | 7,26 km |
Route omstandigheden | Bos, onverhard |
Start/einde wandeling | Startpunt Eerde |
0 reacties